Jump to content
  • 0
NAMDORG

Ratway CTD

Question

I'm getting a consistent CTD when I try to enter the Ratway in Riften, either by the door beneath the marketplace or the tomb entrance of the cistern.

 

The whole time I've been playing since I installed STEP enhanced, I've been getting CTD's in seemingly random places.  First it was around Whiterun.  I tweaked some settings and verified the integrity of my game cache and that stopped.  Then it was the area surrounding Riften.  Repeated process, it stopped.  Now, nothing I do is stopping the game from crashing when I try to enter the Thieves Guild.

 

What kind of information can I provide that would help fix this issue?

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

As an experiment try disabling the following mods

 

Serious HD Retexture Skyrim

Skyrim Flora Overhaul

Skyrim HD - 2K Textures

Static Mesh Improvement Mod v1.88

 

See if things improve at all. I have found these to be FPS intensive in spots. Story Book mode. 2 FPS from 60.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

That seemed to fix the Ratway issue, but I'm now just getting a CTD about 10 minutes into the game, regardless of location.

 

Oh I also disabled 'SKSE ini pre-download for lazy users' at the same time i followed your recommendation, so it could have been either of those things.  Though my memoryblockslog says:


logging of blocks enabled
logging max values only
Timer disabled
Block1 Block2
256MB 256MB

 

 

 
with dozens of lines below it showing other numbers.
Edited by NAMDORG

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

well, looks like you found your problem.

 

place this file in the "Data\skse\"

and you should be fine.

 

 

 

Oh I also disabled 'SKSE ini pre-download for lazy users' at the same time i followed your recommendation, so it could have been either of those things.

...is almost facepalm worthy. Install the file above manually and don't mess with it unless you need to up the first heap.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

That's the same thing you told me to do in your previous comment, isn't it? I already have that file in "data/skse/".  I had the pre-download in MO, so the file in my Skyrim directory was unchanged.  I disabled and uninstalled it, and removed any trace of its existence in my system.  Now I just have the ini in the skse folder.

I just ran the game and am still getting the same memory blocks log as posted above.

Edited by NAMDORG

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

As I was told to do that in the first reply to my post, I already added that argument.  Thank you, though.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Is it possible that this is a Load Order issue?  LOOT can make mistakes.

 

Probably grasping at straws here, but it keeps popping into my head whenever I read this thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I think I've sorted out the issue.  A while back I removed ENBoost files from my skyrim directory, with the belief that it would increase my FPS.  I now realize this wasn't a good idea, but it did in fact give me about 100 fps. Since I've added those files back, the game doesn't seem to be crashing (though the CTD's were too random for me to know in a single 1/2 hour bit of playing), but I am now running a max of 30FPS with constant dips to about 10.  30 I can handle.  10 is not ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Oh man - ENBoost, that was your issue.  I had horrible troubles getting this working initially, and when I finally couldn't put it off any longer, I was getting really frequent and fairly consistent CTDs.  For me it was Windhelm - I couldn't walk out either of the gates without it crashing.  Fast traveling would get me out, but I'd CTD every half hour or so.  After getting ENBoost working, I had over 30 hours (many 2 to 3 hour sessions) logged in without a single CTD.

 

It's an exploit/fix that CANNOT be over-recommended imo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Yeah, my game has since been fine, but I need some way to boost my FPS.  Anyone got any tips?  My computer really should be able to handle it...

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Nvidia or AMD user, NAMDORG?  Might be some tweaks that can be done there as well that might help.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Also as an experiment turn off AA and AS.

 

I let the applicable drivers software manage these. AMD Catalysis in my case. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

In most games shadows and AA is one of the biggest impacts to FPS performance. AS does have a impact as well but barely noticeable compared to the other two. If not already I would try running shadows on High ensted of Ultra. You get a decent FPS boost using High but the quality is almost not even noticeable. And with AA try setting that at 4x ensted of max. Its the same with the AA setting as it is with the shadows. The FPS boost is decent with almost no image quality loss.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I find bad meshes also make my list. Duplicate or overly complex. Poorly designed. Over the STEP Extended what mods do you have loaded?

 

Any mods from this list? Bad mod, bad!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.