Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Spankahontis

Game Performance degrades to multi-crashes after several hours.

Question

Hi,

 

I'm new to modding with Skyrim.

 

I've been using Mod Organiser, watch all the tutorial videos from Gamer Poet and I have a decent understanding on how the tool works.

At least I think I have as I keep hitting the same problem, after several hours of gameplay I get plenty of Random crashes, now I get one every 3 to 4 minutes.

 

I'm  really at my wits end.
Been using these mods, I don't know whether i've not done ENBoost correctly or it simply doesn't work for me.

But SKSE is installed to my game I checked the version in the console and it's there, but I crash, always the more of the map I open up, performance goes down.
 

I've used the LOOT tool to put them in the right place. i've used TES5EDIT to clean up redundant files for the DLC and other scripts

(Inigo and Moonpath to Elswyr mods have files you can only remove manually and i'm not confident in doing that yet, so left them alone).
These are the mods i'm using.

 

- Realistic Needs and Diseases
- Frostfall
- Clima
tes of Tamriel
- Inigo
- Sophia
- Alissa the wandering Rogue
- Falskaar
- Wyrmtooth
- Moonpath to Elswyr
- Civil War Mod
- Sky UI 
- SKSE
- 64 Bit ENBoost
- Immersive Beds
- Aesir Armour
- A Matter of Time
- Dual Sheath Redux
- Skyrim Redone
- Block Sparkles
- CP Apple Tree
- Hunting Profit
- Amazing Follower Tweaks
- Valfar
- Skyfalls + Skymill
- Vilja
- Helgan Reborn
- Skyrim Immersive Creatures
- Bounty Gold
- Audio Overhaul
- Daedric Dawnbreaker
- Skyrim Book Covers
- Enhanced Lighting and FX
- Convenient Horse
- Trade Barter
- Bury the Dead
- Racemenu
- Touring Carriages
- No loading screen for Major Cities

 

My PC.

 

Windows 8.1 x64 Bit

Nvidia GeForce GT 630

16GB Ram

Intel Core i7-3770 @ 3.40Ghz (8 CPU), #3.9GHz
DirectX 11

 

Need expert views, I'm not after mega graphics, but vanilla game optimizes my game to High Settings, but personally when you add mods it doesn't take that into account.
So may have to cut back, any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

Does it happen only in that one spot or can you use the console to coc somewhere else and have a stable game again ? 

 

Since you are using a complete overhaul mod list then there are quite a few things that can cause conflicts. If you have not done a conflict resolution patch for your mod list then that would most likely be part of the reason. Since you are using quite a few scripted mods as well then this is even more important. 

 

I am going to assume you are using default ini files or close to it as well. If you happen to increase ugrids or something like that then that will also cause issues. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

What Gyro said. That would be my first guess as to the culprit. You can also post your enblocal.ini for us to check those settings as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I can't get Memory Block to work, it asks me what file in data to install, It says 'looks good' and installs, I started Skyrim through Mod Organizer and I crashed (Lasted longer this time), I was outside in Whiterun, I was also getting a notification that Frostfall was running out of memory and temporarily deactivated scripts.

 

I checked where I installed the Memoryblock logfile and it didn't display the Memory Block 256mb it says in the tutorial.
 

I don't know how you manually install Memblock to SKSE?
The Tutorial I don't understand.

 

 

"I am going to assume you are using default ini files or close to it as well. If you happen to increase ugrids or something like that then that will also cause issues."

 

I haven't altered the uGrids; But have added a .ini for SKSE and added the code it tells you to add.

I'm not using a Bashed Patch; So unsure if it's compiled or not.

 

I followed the Part 1 and 2 Tutorial for altering the code in Prefs to improve performance.

Edited by Spankahontis

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Install Memory Blocks Log, it is by Sheson the same mod author the came up with the memory fix used by SKSE. If you installed SKSE correctly, you will get a file in your "MO\overwrite\SKSE\Plugins" directory called "MemoryBlocksLog.log" that should look something like this:

 

logging of blocks enabled
logging max values only
Timer disabled
Block1 Block2
512MB    256MB
85    8
85    8
85    9

etc.

 

If this file is not created you did not install SKSE correctly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I got it to work.

This is what the log shows, not even close to going over the limit.

 

logging of blocks enabled
logging max values only
Timer disabled
Block1 Block2
512MB    256MB
85    8
85    8
85    9
85    10
85    11
85    12
85    13
85    14
85    15
85    16
85    17
85    18
85    19
85    20
85    21
85    22
85    23
85    24
85    25
85    26
85    27
85    28
85    29
85    30
85    31
85    32
85    33
85    34
85    35
85    36
85    37
85    38
85    39
85    40
85    41
85    42
85    43
85    44
85    45
85    46
85    47
85    48
85    49
85    50
85    51
85    52
85    53
85    54
85    55
85    56
85    57
85    58
85    59
85    60
85    61
85    62
85    63
85    64
85    65
85    66
85    67
85    68
85    69
85    70
85    71
85    72
85    73
85    74
85    75
85    76
85    77
85    78
85    79
85    80
85    81
85    82
85    83
85    84
85    85
85    86
85    87
85    88
85    89
85    90
85    91
85    92
85    93
85    94
85    95
85    96
85    97
85    98
85    99
85    100
85    101
85    102
85    103
85    104
85    105
85    106
85    107
85    108
85    109
85    110
85    111
85    112
85    113
85    114
85    115
85    116
85    117
85    118
85    119
85    120
85    121
85    122
85    123
85    124
88    124
89    124
105    124
105    125
106    125
108    125
108    126
109    126
110    126
111    126
112    126
113    126
114    126
115    126
116    126
117    126
117    127
118    127
119    127
120    127
121    127
122    127
123    127
124    127
125    127
126    127
127    127
127    128
128    128
129    128
130    128
131    128
132    128
133    128
134    128
135    128
136    128
137    128
138    128
139    128
140    128
141    128
142    128
143    128
144    128
145    128
146    128
146    129
147    129
148    129
149    129
150    129
151    129
152    129
153    129
154    129
155    129
156    129
157    129
158    129
159    129
160    129
160    130
161    130
162    130
163    130
164    130
165    130
166    130
167    130
168    130
169    130
170    130
171    130
172    130
173    130
174    130
175    130
180    130
180    131
180    132
180    133
181    133
181    134
182    134
183    134
183    135
184    135
185    135
186    135
187    135
187    136
188    136
189    136
190    136
190    137
191    137
191    138
192    138
193    138
194    138
195    138
196    138
197    138
198    138
199    138
200    138
201    138
202    138
203    138
204    138
205    138
206    138
207    138
208    138
209    138
210    138
211    138
212    138
213    138
214    138
215    138
216    138
217    138
218    138
219    138
220    138
221    138
222    138
223    138
224    138
225    138
226    138
227    138
228    138
229    138
230    138
231    138
232    138
233    138
234    138
235    138
236    138
237    138
237    139
238    139
239    139
240    139
240    140
241    140
242    140
243    140
244    140
244    141
245    141
246    141
247    141
250    141
253    141
253    142
253    143
253    144
254    144
255    144
256    144
257    144
258    144
258    145
259    145
260    145
281    145
302    145
303    145
303    146
303    147
303    148
303    149
303    150

 

 

SKSE appears in the console command when you check the version.

I installed the path as

x:/Steam/SteamApps/common/Skyrim/Mod Organizer/mods/SKSE

The Block Folder is installed as

x:/Steam/SteamApps/common/Skyrim/Mod Organizer/mods/Memory Blocks Log/skse/plugins/MemoryBlocksLog.ini

 

I have to move plugins into the SKSE folder in mods, yeah?

Edited by Spankahontis

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

The above means you have means you have SKSE installed correctly. In your mod list, you have something called "64 Bit ENBoost". If this is Boris's ENBoost (I suspect it is), it should be installed in your actual Skyrim binaries directory (not Data) and not through MO.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Short guide I made for myself:

Troubleshooting CTD
  1. Is Skyrim Memory Patch being used (via Skyrim Script Extender or SSME)?
  2. Is ENBoost installed and working?
    • Do you get the in-game message that ENBoost is active?
    • Are your ENBlocal.ini settings correct?
    • Use Skyrim Performance Monitor to verify
  3. Are you using unorthodox INI tweaks?
  4. Are the Unofficial Patches installed correctly?
    • Are they checked in the mod list?
    • Are they in the correct priority order in the mod list?
    • Are they checked in the plugins list?
  5. Do you have any active plugins that are missing a master?
    • Check for a warning icon in the plugins list before a plugin.
  6. Can TES5Edit successfully load all your plugins in one go?
  7. Start disabling mods and find which mod is causing CTD
  8. Do any of your plugins have errors that cannot be resolved?
    • Test plugins with the Check for Errors option in TES5Edit
    • Test patches first, as they are most likely to have outdated records due to mod version changes without patch update.
    • Not all errors cause CTD
  9. Did you update/add a mod recently? If so, see if there are any issues with that mod or compatibility issue with it and your setup.
  10. Some mods will cause CTD due to a corrupt mesh.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

The above means you have means you have SKSE installed correctly. In your mod list, you have something called "64 Bit ENBoost". If this is Boris's ENBoost (I suspect it is), it should be installed in your actual Skyrim binaries directory (not Data) and not through MO.

Well Block 2 has gone over the allocated vanilla amount of 256MBs so it looks like it's working as it should be?

 

These binaries are already installed through SKSE 1.7 and above? or do I need to add these files separately?

If so can you show me how, please. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I've installed Skyrim Performance Monitor but I can only get it top work for Vanilla Skyrim.

I followed Gophers installation guide but I load up Skyrim through SKSE and the counter in the top left corner doesn't appear.

 

I've got

C:\Users\???\Documents\my games\Skyrim\Skyrim.ini in the Skyrim ini file path.

X:\Steam\SteamApps\common\Skyrim\TESV.exe in the Main Program File Path.

X:\Steam\SteamApps\common\Skyrim\skse_loader.exe in the Skyrim Launcher File Path.

 

Followed Gopher's tutorial.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Skyrim Performance Monitor should point to:

 

C:\SKYRIM_MODDING\Mod Organizer\profiles\Dans SRLE2\skyrim.ini (or to your current profile skyrim.ini)

C:\Program Files (X86)\Steam\Steamapps\Common\Skyrim\TESV.exe (your main binary)

C:\SKYRIM_MODDING\Mod Organizer\ModOrganizer.exe (The main MO exe)

 

Then through MO start Skyrim by running SKSE.

Edited by DanimalTwo

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I have added the Wrapper files it tells me to extract into the main Skyrim folder and I get the notification in the intro screen (Top left corner) that ENboost is installed.But after that I get a red notification that PATCH SPEEDHACK Enboostlocal.ini is activated, Graphics have been disabled; Is this line below meant to be like this in the .ini file? I fear it may be incorrect, if so what am I supposed to enter into that entry..VideoMemorySizeMb=<integer in KB, multiples of 1024>    ;Set to equal VRAM (32-bit)    ;Set to [VRAM] + [System RAM] - [2048] (64-bit)

Also, i've pointed the Skyrim performance monitor to mod manager's .exe

And I've added the profile I am using in Mod Manager which is RON v2 and the main TESV.exe but lauching SKSE from Mod Manager doesn't get Skyrim Performance Manager to work.

 

This is what my enblocal.ini looks like.

 

[PROXY]

EnableProxyLibrary=false

InitProxyFunctions=true

ProxyLibrary=other_d3d9.dll

 

[GLOBAL]

UsePatchSpeedhackWithoutGraphics=true

UseDefferedRendering=false

IgnoreCreationKit=true

 

[PERFORMANCE]

SpeedHack=true

EnableOcclusionCulling=true

EnableZPrepass=false

 

[MULTIHEAD]

ForceVideoAdapterIndex=false

VideoAdapterIndex=0

 

[MEMORY]

ExpandSystemMemoryX64=false

ReduceSystemMemoryUsage=true

DisableDriverMemoryManager=false

DisablePreloadToVRAM=false

EnableUnsafeMemoryHacks=false

ReservedMemorySizeMb=512

VideoMemorySizeMb=2048

EnableCompression=true

AutodetectVideoMemorySize=false

 

[WINDOW]

ForceBorderless=false

ForceBorderlessFullscreen=false

 

[ENGINE]

ForceAnisotropicFiltering=true

MaxAnisotropy=16

ForceLodBias=false

LodBias=0.0

AddDisplaySuperSamplingResolutions=false

EnableVSync=true

VSyncSkipNumFrames=0

 

[LIMITER]

WaitBusyRenderer=false

EnableFPSLimit=false

FPSLimit=10.0

 

[iNPUT]

//shift

KeyCombination=16

//f12

KeyUseEffect=123

//home

KeyFPSLimit=36

//num /       106

KeyShowFPS=106

//print screen

KeyScreenshot=44

//enter

KeyEditor=13

//f4

KeyFreeVRAM=115

 

[ADAPTIVEQUALITY]

Enable=false

Quality=1

DesiredFPS=20.0

 

[ANTIALIASING]

EnableEdgeAA=false

EnableTemporalAA=false

EnableSubPixelAA=false

EnableTransparencyAA=false

 

[FIX]

FixGameBugs=true

FixParallaxBugs=true

FixParallaxTerrain=false

FixAliasedTextures=true

IgnoreInventory=true

FixTintGamma=true

RemoveBlur=false

FixSubSurfaceScattering=true

FixSkyReflection=true

FixCursorVisibility=true

FixLag=false

 

Edited by Spankahontis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.