Jump to content
  • 0
Lunaus

Random CTD - New Game, STEP Extended

Question

Hello, I'm fairly new to this forum as well as using STEP. I'll admit the whole "STEP Core" vs "STEP Extended" is rather confusing and I might've messed up completely in following either. Here's a link to all my files (mod list, load order, and Skyrim.ini/SkyrimPrefs.ini) -> Click.

 

Before I started experiencing these CTDs I was having issues with getting my fire textures to load, a lot of the threads here said it was because of Deadly Spelling Impacts and after adding/removing/changing that multiple times I found the answer was with my END not liking one of STEPs suggested SkyrimPref changes dealing with Antialiasing (instead of it being 4 I had to set it to 0 for my ENB to be happy). So once that was sorted and all done is when I started getting the CTDs, and there's really nothing I can think of. I have the SKSE.ini all set up with these values:

[spoiler=SKSE.ini][Display]
iTintTextureResolution=2048

[General]
ClearInvalidRegistrations=1

[Memory]
Enable=1
MemBlock1=512
MemBlock2=256
DefaultHeapInitialAllocMB=768
ScrapHeapSizeMB=256

[Debug]
WriteMinidumps=1

 

 

I now have MemoryBlocksLog installed (manually outside of MO) and will test my game again. The CTD doesn't have any spefici timing or area it happens, it just happens. Before a save, while walking, standing still and waiting for the dragon attack during the beginning of Helgen.

I plan on adding mods on top of STEP so the sooner I figure things out the better! And less head ache I'll have as I haven't been able to play Skyrim for about a year now because of modlist order and load order (and little help from the Nexus forum users).

 

EDIT: Just attached my first MemoryBlockLog hope it helps with something.. I can also provide Papyrus logs too if need be.

Edited by Lunaus

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I don't see anything attached.

 

Papyrus logs are pretty useless unless one is developing a mod

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Odd, I just editted it to attach something. Well I'm not allowed to attach a log file anyways it seems so here's a spoiler.

 

[spoiler=MemoryBlocksLog]logging of blocks enabled
logging max values only
Timer disabled
Block1 Block2
512MB 256MB
85 8
85 8
85 9
85 10
85 11
85 12
85 13
85 14
85 15
85 16
85 17
85 18
85 19
85 20
85 21
85 22
85 23
85 24
85 25
85 26
85 27
85 28
85 29
85 30
85 31
85 32
85 33
85 34
85 35
85 36
85 37
85 38
85 39
85 40
85 41
85 42
85 43
85 44
85 45
85 46
85 47
85 48
85 49
85 50
85 51
85 52
85 53
85 54
85 55
85 56
85 57
85 58
85 59
85 60
85 61
85 62
85 63
85 64
85 65
85 66
85 67
85 68
85 69
85 70
85 71
85 72
85 73
85 74
85 75
85 76
85 77
85 78
85 79
85 80
85 81
85 82
85 83
85 84
85 85
85 86
85 87
90 87
90 88
90 89
91 89
92 89
93 89
94 89
95 89
100 89
101 89
102 89
107 89
107 90
109 90
114 90
114 91
114 92
118 92
118 93
118 94
118 95
118 96
118 97
118 98
119 98
119 99
120 99
121 99
122 99
122 100
123 100
124 100
125 100
126 100
127 100
128 100
129 100
130 100
131 100
132 100
133 100
134 100
135 100
136 100
137 100
138 100
139 100
140 100
141 100
142 100
143 100
144 100
145 100
146 100
147 100
148 100
149 100
150 100
151 100
152 100
153 100
154 100
155 100
156 100
157 100
158 100
159 100
160 100
161 100
162 100
163 100
164 100
165 100
166 100
167 100
168 100
169 100
170 100
171 100
172 100
173 100
174 100
175 100
176 100
177 100
178 100
179 100
180 100
181 100
182 100
183 100
184 100
184 101
185 101
186 101
187 101
188 101
189 101
190 101
191 101
192 101
193 101
194 101
195 101
196 101
197 101
197 102
198 102
199 102
200 102
201 102
202 102
202 103
203 103
204 103
205 103
206 103
207 103
208 103
208 104
224 104
224 105
224 106
224 107
224 108
224 109
224 110

 

 

Also, and this is a bit off-topic from my original problem, can I get help as to why the in-game counters for Skyrim Performance Monitor aren't showing up when using the hotkey assigned by default?

Edited by Lunaus

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Well the issue I was having with the normal STEP:Extended has ceased, but my games CTDing with my new load order with additional mods if someone doesn't mind lending a hand as far as that goes. It's for my Druid/Ranger type character.

 

Same link as before just with the new load order & modlist (in MO).

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

This may or may not help but I was unable to make it into Helgen using the vanilla start if I had Audio Overhaul Skyrim (AOS.esp) installed, it would crash just before or as the gate starts to open (I'd get at most half a second of the gate sound play before the crash).

 

At the time the setup was purely from Skyrim Revisited: Legendary Edition, minus Alternate Start to see if the cart ride was even possible. The other reason I tried the cart ride was because every two out of three attempts to start a new game would cause an instant CTD as soon as it was about to pop me into the starter cell and open the racemenu. That CTD has also gone away since removing AOS. So it might be worth a try, I did have to recreate the Real Shelter patch, but it was the only thing that had AOS as a master.

 

As for Skyrim Performance Monitor, I think there is an experimental setting to allow it to work with your ENB (if you are running one). If you aren't running an ENB that it might be conflicting with, I think SPM has, somewhere, a list of reasons the overlay does not show up.

 

Misc Somewhat related rambling:

It is entirely possible that my crash was just one of those strange interactions where AOS has to load above or below a certain mod (I sort with LOOT) and I may one day try and resolve it but for now I just want to play :) I'm anxious to see if the occasional random but definitely not memory or vram related crashes have gone away as well, though I doubt it, Skyrim probably does it just to annoy me.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I haven't had issues with AOS, but before STEP I used Sounds of Skyrim, I don't really care too much for audio but I enjoyed it nonetheless I don't really notice much of an audio difference with AOS installed. At this point though I just need help with my Load/Mod order to get my custom game working.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

In Mod Organizer, do you have a clean STEP:Extended profile (meaning only STEP recommended mods and settings), or did you add in non-STEP mods while building your STEP install?  It's highly recommended to build your STEP install in one profile, then when you're ready to add non-STEP mods, you make a copy of your STEP profile to mess around with when installing additional mods.  This is so that if you do start getting CTD's and other issues that you can't fix, you can always delete the messed up profile, returning to a stable STEP install.

 

According to your Memory Blocks Log, you weren't hitting the Memory limit, though you were getting close to it, presuming you haven't done the SKSE tweak to raise it to 512.

 

Given your comment in your opening post that you might have messed things up as the STEP Core/Extended distinction can be confusing, one suggestion might be to wipe clean Mod Organizer (or if space isn't an issue, install Mod Organizer a second time) and rebuild a STEP Profile from a clean slate.  Before installing any non-step mods, give the game a quick run through (the Helgen intro and an hour or two wandering around Skyrim) to see if any CTD's or other issues come up.  If you do get issues with just a step install, that does narrow it down.  Otherwise, if STEP is stable, start reinstalling mods a few at a time on a separate profile, and test out to see if any issues come up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

In Mod Organizer, do you have a clean STEP:Extended profile (meaning only STEP recommended mods and settings), or did you add in non-STEP mods while building your STEP install?  It's highly recommended to build your STEP install in one profile, then when you're ready to add non-STEP mods, you make a copy of your STEP profile to mess around with when installing additional mods.  This is so that if you do start getting CTD's and other issues that you can't fix, you can always delete the messed up profile, returning to a stable STEP install.

 

According to your Memory Blocks Log, you weren't hitting the Memory limit, though you were getting close to it, presuming you haven't done the SKSE tweak to raise it to 512.

 

Given your comment in your opening post that you might have messed things up as the STEP Core/Extended distinction can be confusing, one suggestion might be to wipe clean Mod Organizer (or if space isn't an issue, install Mod Organizer a second time) and rebuild a STEP Profile from a clean slate.  Before installing any non-step mods, give the game a quick run through (the Helgen intro and an hour or two wandering around Skyrim) to see if any CTD's or other issues come up.  If you do get issues with just a step install, that does narrow it down.  Otherwise, if STEP is stable, start reinstalling mods a few at a time on a separate profile, and test out to see if any issues come up.

I do have separate profiles, and I've played at least an hour or so with just the STEP Recommended mods installed (minus the ones included in STEP: Extended patch). Though I did try and use Texure Optimizer because the instructions on how to use DSopt were confusing and a bit unclear.. So I don't know if the textures in any of my mods are corrupt or not because of that. I'll look into installing STEP over again with a clean MO install.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'm still crashing and I don't know if it's my mod/load order or my PC. Currently my game runs at 50~60 FPS with this new setup I recently tested located here: https://modwat.ch/Lunaus#modlist (NSFW mods installed) but when I use a save from pure vanilla at the character creation part of Helgen my game doesn't progress when I should be going to the chopping block. So I restart use Alternate Start and choose when I wanna be in the beginning and then whenever I see Bandits I crash before or after they engage on me. Not a lot of the mods I have installed have any type of load order recommendation or MO mod order recommendation so a lot of what I do is guess work and up until the past two years the only thing I did to get my game running as far as mods go is install through NMM and run the game without any CTD issues.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I didnt see the skse at first so change it to this because there are some lines you dont need.

[Display]
iTintTextureResolution=2048

[General]
ClearInvalidRegistrations=1

[Memory]
DefaultHeapInitialAllocMB=768
ScrapHeapSizeMB=256

What is your enblocal.ini settings

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

[spoiler=enblocal.ini][PROXY]
EnableProxyLibrary=false
InitProxyFunctions=false
ProxyLibrary=d3d9_SMAA.dll

[GLOBAL]
UsePatchSpeedhackWithoutGraphics=false
UseDefferedRendering=true
IgnoreCreationKit=true
ForceFakeVideocard=false

[PERFORMANCE]
SpeedHack=true
EnableOcclusionCulling=true

[MULTIHEAD]
ForceVideoAdapterIndex=false
VideoAdapterIndex=0

[MEMORY]
ExpandSystemMemoryX64=true
ReduceSystemMemoryUsage=true
DisableDriverMemoryManager=false
DisablePreloadToVRAM=false
EnableUnsafeMemoryHacks=false
ReservedMemorySizeMb=512
VideoMemorySizeMb=0
EnableCompression=true
AutodetectVideoMemorySize=true

[WINDOW]
ForceBorderless=false
ForceBorderlessFullscreen=false

[ENGINE]
ForceAnisotropicFiltering=true
MaxAnisotropy=16
ForceLodBias=false
LodBias=0.0
AddDisplaySuperSamplingResolutions=false
EnableVSync=false
VSyncSkipNumFrames=0

[LIMITER]
WaitBusyRenderer=false
EnableFPSLimit=false
FPSLimit=60.0

[iNPUT]
//shift
KeyCombination=16
//f12
KeyUseEffect=123
//home 36 disabled 0
KeyFPSLimit=0
//num 106
KeyShowFPS=106
//print screen
KeyScreenshot=44
//enter
KeyEditor=13
//f4
KeyFreeVRAM=115

[ADAPTIVEQUALITY]
Enable=false
Quality=1
DesiredFPS=20.0

[ANTIALIASING]
EnableEdgeAA=true
EnableTemporalAA=false
EnableSubPixelAA=true
EnableTransparencyAA=false

[FIX]
ForceFakeVideocard=false
FixGameBugs=true
FixParallaxBugs=true
IgnoreInventory=true
FixSsaoWaterTransparency=true
FixSsaoHairTransparency=true
FixTintGamma=false
RemoveBlur=false
FixSubSurfaceScattering=true
FixAliasedTextures=true
FixSkyReflection=true
FixCursorVisibility=true

FixParallaxTerrain=true

This is the ini my ENB has provided.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

hmm...
try setting 

ExpandSystemMemoryX64=false

VideoMemorySizeMb=8192
EnableCompression=false
AutodetectVideoMemorySize=false

you have FixParallaxTerrain enabled. I dont know if you have that intentionally on but if you didnt know why your landscape textures looked bugged out, it would be because of that setting. Most landscape texture overhauls are missing the textures to make the parallax work.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Oh I fixed the textures awhile ago, I even started a new MO install with new downloads for STEP I also followed some of the STEP packs as far as mod order goes for some mods (the ones not already in STEP Core) and I get CTDs but I've gone hours without one for awhile then later I constantly CTD'd for god knows what reason.

 

Also should I be setting the System mem to false? My OS is 64bit, does that have any correlation to crashing?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.