Jump to content
  • 0
sutex

Mod Organizer FOSE installing with FO3 GOTY

Question

I can see no instruction to install FOSE , with Fallout 3 when using MO.

 

Do I just drop FOSE into the GOTY folder, given the scripts ?

There was a suggestion by Youtube video , about MO not do to this, but it focus is Skyrim

https://www.youtube.com/watch?v=jGKhdiJYBqo

 

Very new to MO , Have run mods and managers before , but using MO for first time .

 

Have a CLEAN  installl of the game  DATA folder backup, have saves so using those mods , for my new MO install

 

WHAT I HAVE

Steam Fallout 3 GOTY .... Patched with Updated FALLOUT patch latest

FOMM fork .... Installed to default , MO points to it  exe, works

FO3Edit_3_0_31_EXPERIMENTAL-637-3-0-31 ... Installed into own Folder (FO3edit) inside of Fallout3 GOTY

 

 

 

A side note, with FO3edit , still a bit confused do I check or uncheck backups.  When I first ran FO3edit, I closed it after opening. A box popped up saying there was a problem in Overwrite. I removed the FO3editbackup it was refering too. Correct ? as all I have at the moment is the DEFLAUT esm plus the Updated Patch Overwrite is emtpy in MO , I have no mods installed, as yet.

Edited by sutex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

When you run FOSE with MO you said that you get a DOS box then it crashes. What happens when you run the Fallout Launcher from MO? Do you see the standard small startup box with several options? What happens when you run FO3Edit from MO; does it run successfully?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Yes all other 3rd party starts , 

If I click the Fallout Launcher  in MO, steam , & then Fallout Launcher & the music starts , can use options , but clicking play nothing happens

 

But if  I re-start Fallout Launcher, via Process Explorer straight away,  then clicking play works. this is how I got the ini files

 

So ini reg setting are done . All the 3 files needed are there. RendererInfo FalloutPrefs FALLOUT.ini

 

I can't use Process Explorer to restart FOSE when it appears, disappears to fast, FOSE It's in process for a bit then it's gone

 

I can play Fallout 3 using FOSE , without MO.

 

 

Other GAME launcher have the same issue (not all of them, only some) , they need to be restarted  as soon as they appear , THEN they work.. Any logs you need let me know.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'm not sure what is happening. Right click the Fallout 3 GOTY folder and make sure that all users have full access. Make sure that Mod Organizer itself isn't in a User Access Controlled directory. You can try changing the Mod Organizer executable properties to include Administrative Access, but this shouldn't generally be needed. Have you added FOMM-fork to the list of executables in MO? If so then try running FOMM-fork from MO and see if it works.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

All third party software is install , I have  been following the guide,  ALL third party software is working BUT not FOSE though MO.

 

I'm not in  UAC folder as log files shows   UAC is off, has been for ages don't use it.  All software has Administrative Access checked .

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I think the problem you are having is related to the one discussed in this thread. Steam doesn't work well with any mod manager in Fallout 3. I expect the version of Fallout 3 GOTY you have requires the same kind of "hooking" between Steam and a mod manager (e.g., Mod Organizer) to start the game that is needed to get the Steam Overlays working. The posts even mention that some users have the problem launching the game and not just getting the overlays.

 

As you can see on the thread, there are no particularly great solutions. However, you might want to try the solutions/hacks that were mentioned in the referenced thread. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

While looking for more information on this, I have seen a couple of posts that FOSE will not work with the non-English version of fallout 3.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I think the problem you are having is related to the one discussed in this thread.  NO it's not,  all new people PLEASE read thread from top otherwise going around in circles  I DON'T USE STEAM to play FALLOUT when YOU have FOSE.

 

I have not mentioned STEAM OVERLAYS at all,  IT FOSE not working though MO .. works fine by it-self , STEAM not even on when I play Fallout 3

 

 

For some reason MO will not launch FOSE & then Fallout I say again I can use FOSE by it-self to play FALLOUT , but then no MO..

 

Nothing to do with OVERLAY or STEAM , it's windows/MO hooks, conhost , ext something

Edited by sutex

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I haven't tried using MO with the CD version of Fallout 3 GOTY (I don't have this) and I don't know what problems this causes. I have the CD version of Fallout 3 and 2 of the DLC, but I got the Steam Fallout 3 GOTY version on a Steam sale rather than buying the CD versions of the rest of the DLC. I don't know how MO works with the copy protection for the non-Steam version of Fallout 3 GOTY.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

What ??? .... Its Steam , noidea what that's about, SO no-one knows why  MO will not run FOSE . ok forget  it , going back to FOMM  close thread, wasting too much time.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I don't think you understand some of the points I was trying to make. The issue is, as you mentioned, getting MO to "hook" the virtual file system, FOSE and Fallout 3 all together. The Steam examples were intended to look at options in how MO can simultaneously hook multiple things together. Did you try using the approach that the second post in the Steam overlay discussion suggested? It had less to do with Steam itself and more to do with how MO can hook FOSE and Fallout3 together.

 

None of us has seen the exact set of circumstances that you have, and we are just trying to come up with some possible solutions.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

"Yes all other 3rd party starts , 
If I click the Fallout Launcher  in MO, steam , & then Fallout Launcher & the music starts , can use options , but clicking play nothing happens"
 
According to this statement Steam is being started in MO. Last time I tried this the game would not start. I think Steam takes to much time to load. Start Steam outside of MO and see what happens.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Hi again, I found my DVD based Fallout 3 and nuked my Steam version, installed FO3 and updated to version 1.7. FOSE will not run on the retail DVD version without the upgrade. Three reinstalls and upgrades later I had a working updated game. Sorry to say FOSE worked from MO.

 

I we can’t run FOSE from MO then let’s try a workaround.

 

In MO settings Workarounds tab and set the “Load Mechanism†from Mod Organizer to Script extender, click OK out of settings and restart MO. When MO closes this will create a folder fose plugins in the vanilla data directory with two files in the plugins folder. They are hook.dll and mo_path.txt. I mention these in case you change back to the original setting and they do not get cleaned up after a MO restart. This essentially treats your whole MO setup as a FOSE mod.

 

In my testing I ran FOSE from MO and from the game directory, fose_loader.exe, and it saw the plugin I had installed, which was “DALCO FOSE Check†in each case. When I set local saves in the profile it also operated as expected.

 

Try this and see if it works for you.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

No didn't work,  Don't use steam Only once to get the ini files set. Steam is not running , don't need it, if I use FOSE to run FO3.

I use FOSE , shortcut to launch and play FO3 , that works ,

 

When using MO to launch FOSE as said  wont work, FOSE only sometimes shows up in Process , & only once did Fallout 3.exe appear in Process , but game still didn't launch

 

All that happens is MO appears in Process , then terminates FOSE box briefly appears on desktop , but that's it..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By 13thGeneral
      For some reason this morning Mod Organizer has suddenly decided to start launching the FalloutLauncher Replacer when clicking the FOSE option within MO - selecting the 'Fallout 3' start option in MO crashes with an error (I'm at work, will post screen later) - and I cannot figure out why. The only change from two days ago is that I installed a new graphics card (updated drivers and DirectX 11 installed).
       
      I click 'play' in Steam, it opens the FalloutLauncher Replacer, I press '3', MO opens, I select FOSE, click 'start' and it opens the FalloutLauncher again. Obviously I stop there and hit 'ESC' to Exit and close the FalloutLauncher - which crashes and Fallout.exe needs to be force-quit in Task Manager.
       
      If I select option '1' after originally opening from Steam, the game client opens as expected - and the vanilla game runs fine from there.
       
      I can't recall if selecting option '2' in the initial FalloutLauncher to run with FOSE works or not. I'll update later.
       
      I know I've seen someone else post about this issue, but I cannot seem to located that particular thread discussion. - ah, nevermind, found it.
       
      I'll check the fix found in the other thread, when I can tonight, though any help would still be appreciated.
       
      Seems like I just can't ever completely get through the guide without some issue rearing it's ugly head. Thank goodness Fallout 4 is out soon...
    • By RevReese
      Hi all!.
       
      I have recently switched to MO from FOMM after a Windows Reinstall (Win7 64bit) and have had no problems with it whatsoever with Skyrim (so far).
       
      But when I try to run Fallout 3 with a handful of mods through the FOSE link in MO it crashes instantly with the above Steam error ("Application load error 5:0000065434").
       
      I have posted in the Steam forums about this problem and will feedback anything useful here.
       
      The game loads fine from Steam (obviously mod-free) and from FOMM (though my mods do not appear when using FOMM).
       
      It also appears to load fine when I click on the fose_loader in the game folder though that will not load my mods will it? even if I have MO open in the background.
       
      I have tried all the standard fixes (editing the Fallout.ini and fallout_default.ini files with bUseThreadedAI=1
      iNumHWThreads=2).
       
      Used LOOT to set my load order.
       
      Setting Fallout3.exe, FalloutLauncher.exe and fose_loader.exe to compatibility to Win XP SP3.
       
      Running fose_loader as admin.
       
      Adding d3d9.dll to the game folder.
       
      Running without mods enabled and with (same crash).
       
      Renaming ClientRegistry.blob from the Steam install folder.
       
      Here is my load order:
       
      [spoiler=Load Order]# This file was automatically generated by Mod Organizer.
      Fallout3.esm
      Anchorage.esm
      ThePitt.esm
      StreetLights.esm
      BrokenSteel.esm
      PointLookout.esm
      Zeta.esm
      Unofficial Fallout 3 Patch.esm
      aHUD.esm
      EVE.esm
      iHUD.esm
      Fellout-Anchorage.esp
      Fellout-BrokenSteel.esp
      Fellout-PointLookout.esp
      Fellout-pipboylight.esp
      Fellout-Zeta.esp
      megalight.esp
      Fellout-Full.esp

       
       
      I am fresh out of ideas so any help from you guys would be greatly appreciated!.
       
      Other than this problem, I am having a blast with MO! I successfully modded my Skyrim back to it's previous state within a few hours!.
       
      Thank you for your time.
       
       
       
    • By GrantSP
      I've just noticed an odd behaviour with my save game files from FO3.
      With Fallout 3 and FOSE installed I was expecting to see alongside my saves, files with the *.fose extension that match the saves generated within FO3, this is the same manner that happens with all the other extenders, however they are absent.
       
      So my question is: do FO3 saves not use the extended save format or are saves only generated if FOSE has modified some data in game?
       
      FOSE is installed correctly and I can see it is loaded by both the main menu screen and by GetFOSEVersion in the console.
       
      I've never noticed before so I am completely clueless as to what is supposed to happen. I'm only going on what the other extenders do.
       
      EDIT:
      Also, call me stupid, but I can't find the official support foums for any of the extenders. I'm assuming they are on the BethSoft forum somewhere but I just can't see them.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.