Jump to content
  • 0
Icarusu

Mountain LOD Problem

Question

hello

https://imgur.com/a/BBOwYWe

im having a problem here where the far away parts of the lands are grey-ish while its supposed to be green/orange like where i'm standing, does anyone know what causes this? some parts are even like really bad

i have installed for mountains and landscapes: vivid landscapes, landscapes overhaul hd, majestic moutains  darkside, majestic mounatins lod pack, majestic mountains northside

i am totally sure i installed everything correctly, i even followed this video right here https://www.youtube.com/watch?v=8gu8inzs09s step by step, making sure to note all advices.

also, are the trees supposed to look like that? i heard someone say there was ''very few places where you could still see 2d trees'' and yet i can still see most of them from these open parts of the game.

using obsidian weathers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

You seem to be asking some specific questions based on third party instructions. If you have problems with third party instructions you need to ask their author/appropriate forum/discord.

 

LOD generation uses the model and textures that are installed in the load order.

 

Only near LOD mountains use the actual full mountain texture. Distant LOD mountains use pre-rendered LOD textures that can not be automatically updated by TexGen. If you use a mod that replaces the mountain textures, it requires the pre-rendered mountains LOD texture to be updated as well if they should match.

 

The screenshots might show a short LOD distance. Increase LOD distances in the DynDOLOD SkyUI MCM or directly in the INIs/Launcher/BethINI

 

The screenshots seem to show a bright Snow LOD shader. See https://forum.step-project.com/topic/14577-dark-distant-mountainssnow-lods

 

The ultra tree LOD the manual explains that the log contains a detailed report for each tree which billboards and 3D LOD models where found and used for each LOD level.

 

FAQ: Game: Tree LOD: LOD trees do not match close-up full model trees 

A: If the billboard tree LOD seems overly dark or bright, use the tree LOD brightness setting on the advanced options to account for lighting changes made by ENBs or weather mods. 
A: Doublecheck billboards and billboard load order. Open console, click on full model tree to get form id like 000185C7. Lookup this FormID top left in xEdit, bringing up the tree reference in the right pane. Find the form id of the 'NAME - Base', like TreeAspen01 [TREE:0006A9E6]. Search in Textures\Terrain\LODGen\ subfolders for files with that number, like TreeAspen01_0006A9E6.dds and TreeAspen01_0006A9E6.txt. Replace files with correct versions. 
A: The DynDOLOD log will print a detailed list for each tree which billboard (and 3D LOD model if applicable) it is using. Use the base form id like 0006A9E6 to easily find the entries in the log. 
A: Find better matching billboards for the tree mods or create them. See this video

 

The screenshot show the weird terrain height drops. Use xLODGen with the Check protect cell border option checked to generate better terrain LOD meshes and also better matching terrain LOD textures.

Edited by sheson

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

You seem to be asking some specific questions based on third party instructions. If you have problems with third party instructions you need to ask their author/appropriate forum/discord.

 

LOD generation uses the model and textures that are installed in the load order.

 

Only near LOD mountains use the actual full mountain texture. Distant LOD mountains use pre-rendered LOD textures that can not be automatically updated by TexGen. If you use a mod that replaces the mountain textures, it requires the pre-rendered mountains LOD texture to be updated as well if they should match.

 

The screenshots might show a short LOD distance. Increase LOD distances in the DynDOLOD SkyUI MCM or directly in the INIs/Launcher/BethINI

 

The screenshots seem to show a bright Snow LOD shader. See https://forum.step-project.com/topic/14577-dark-distant-mountainssnow-lods

 

The ultra tree LOD the manual explains that the log contains a detailed report for each tree which billboards and 3D LOD models where found and used for each LOD level.

 

FAQ: Game: Tree LOD: LOD trees do not match close-up full model trees 

A: If the billboard tree LOD seems overly dark or bright, use the tree LOD brightness setting on the advanced options to account for lighting changes made by ENBs or weather mods. 
A: Doublecheck billboards and billboard load order. Open console, click on full model tree to get form id like 000185C7. Lookup this FormID top left in xEdit, bringing up the tree reference in the right pane. Find the form id of the 'NAME - Base', like TreeAspen01 [TREE:0006A9E6]. Search in Textures\Terrain\LODGen\ subfolders for files with that number, like TreeAspen01_0006A9E6.dds and TreeAspen01_0006A9E6.txt. Replace files with correct versions. 
A: The DynDOLOD log will print a detailed list for each tree which billboard (and 3D LOD model if applicable) it is using. Use the base form id like 0006A9E6 to easily find the entries in the log. 
A: Find better matching billboards for the tree mods or create them. See this video

 

The screenshot show the weird terrain height drops. Use xLODGen with the Check protect cell border option checked to generate better terrain LOD meshes and also better matching terrain LOD textures.

 

Oh i see, thanks for your help, i didn't know of this '' xLODGen'' for terrain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By darkrain261
      Hello, I'm using Sovngarde, Nordic UI (without dialogue options) together with Dialogue Interface ReShaped and I found a strange behavior between general and dialogue subtitles. 
      As you can see here:
          1) When there is only one line of subtitles: General and Dialogue. It can be seen that two subtitles doesn't match with each other. After checking I found that for General subtitles, one-line subtitles will be put on Subtitle Line 2; while for Dialogue, it will be put on Subtitle Line 1. So when entering or exiting conversation, one-line subtitles will jump from one position to another.
          2) When there is two lines of subtitles: General and Dialogue. Oddly the problem does not happen with two-line subtitles, both start from Subtitle Line 1 and their positions are matched with each other.
      Beforehand, I have made some edits in attempt to match those two subtitles font size:
      For Nordic UI I changed subtitle scale to 0.9 without changing the position. I believe this only affects general subtitle only.
      For Dialogue Interface ReShaped, I change the font of dialogue subtitle in dialoguemenu.swf from 22 to 18.
      The result was great. Now General and Dialogue has the same font size, the only issue is the problem I mentioned above. I have tested on both vanilla and using dialogue menu from Nordic UI but it seems that general and dialogue subtitles use two different font sizes and position settings. I checked the fontconfig.ini to see if there is any font overwriting but there is none. I also have read the Guide:UnderstandingFonts by Kesta and searched the forum but I found no record or mention of this issue. (I'm really sorry if I miss one)
      Is there any way I put one-line general subtitles on Subtitle Line 1 or conversely, dialogue on Line 2 to match those subtitles? Is this a problem of Skyrim itself or it has something to do with my mods? These are the only mods from my mod list that could edit/adjust fonts and subtitles directly:
      Sovngarde
      NORDIC UI
      SkyHUD
      Dialogue Interface ReShaped
      Thank you!
    • By Ragnarok007
      Hi all,
      After using an automatic parallax patcher for Better Dynamic Snow 2, my distant snow has a strong blue tinge to it that goes away when I get closer. I thought it was possibly related to my DynDOLOD however when disabling DynDOLOD entirely, the issue persists. Before using this patcher I had no issues with this. When disabling the patch esp that was generated, the issue still persists. Although I noticed the issue in far-away snow, it seems to show up in footprints and other smaller areas. If anyone has dealt with a similar issue before or has any insight on what it could be, help would be greatly appreciated.
      Modlist is linked below
      https://modwat.ch/u/Ragnarok007
      Thanks everyone
       




    • By Mkchief34
      I recently installed the latest Wyre Bash update, 310 Beta 1. I installed it because whenever I would try to save my Bashed Patch esp for Fallout: New Vegas, I would get this particular error message, and the patch itself does not save.
      "< not supported between instances of 'nonetype' and 'int'".
      It would also not register the masters for the patch in the screen section  beside the load order. I have reinstalled Wyre Bash, I have also deleted the previous patch (Which also had the same error), and I don't know what else to do in this case. U have some coding knowledge, but I think it won't help here.
      What should I do? I have attached a screenshot below of the error messsage itself and how no masters show up in the section for them in the GUI.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.